MathScore EduFighter is one of the best math games on the Internet today. You can start playing for free!

## Time Intervals - Sample Math Practice Problems

The math problems below can be generated by MathScore.com, a math practice program for schools and individual families. References to complexity and mode refer to the overall difficulty of the problems as they appear in the main program. In the main program, all problems are automatically graded and the difficulty adapts dynamically based on performance. Answers to these sample questions appear at the bottom of the page. This page does not grade your responses.

See some of our other supported math practice problems.

### Complexity=1, Mode=easy

Solve.

 1 If it is now 7:00 am, what time was it four hours ago? : --- am pm 2 How many hours are there between 1:00 am and 9:00 am? hours

### Complexity=1, Mode=medium

Solve.

 1 What time will it be seven hours past 8:00 am? : --- am pm 2 What time was it seven hours before 2:00 pm? : --- am pm

### Complexity=1, Mode=hard

Solve.

 1 What time was it eleven hours before 3:00 am? : --- am pm 2 If it is now 9:00 pm, what time will it be in seven hours? : --- am pm

### Complexity=2, Mode=medium

Solve.

 1 If it is now 6:30 pm, what time was it twelve and a half hours ago? : --- am pm 2 How much time is there between 7:00 am and 5:30 pm? hours minutes

### Complexity=3, Mode=medium

Solve.

 1 How much time is there from 6:00 am to 4:15 pm? hours minutes 2 If it is now 7:15 am, what time will it be in seven and a quarter hours? : --- am pm

### Complexity=4, Mode=medium

Solve.

 1 What time will it be four hours and 31 minutes after 10:28 am? : --- am pm 2 How many hours and minutes are there between 11:42 am and 9:22 pm? hours minutes

### Complexity=4, Mode=hard

Solve.

 1 What time was it eleven hours and 56 minutes before 10:08 am? : --- am pm 2 What time will it be four hours and 23 minutes after 10:55 pm? : --- am pm

### Complexity=1, Mode=easy

Solve.

1If it is now 7:00 am, what time was it four hours ago?
:
Solution
7:00 am - 4:00 = 3:00 am

Alternate Explanation:
Since the time you are looking for is in the past, count backwards.
Count the hours.
 7:00 am → 6:00 am → 5:00 am → 4:00 am → 3:00 am Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr

2How many hours are there between 1:00 am and 9:00 am?
hours
Solution
9:00 am - 1:00 am = 8 hours

Alternate Explanation:
Count the hours.
 1:00 am → 2:00 am → 3:00 am → 4:00 am → 5:00 am → 6:00 am → 7:00 am → 8:00 am → 9:00 am Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr 8 hr

### Complexity=1, Mode=medium

Solve.

1What time will it be seven hours past 8:00 am?
:
Solution
8:00 am is 8 hours after the beginning of the day.
Seven hours (7:00) after 8:00 am is
8:00 + 7:00 = 15:00

3:00 pm is 15 hours after the beginning of the day.
15:00 = 3:00 pm

Alternate Explanation:
Count the hours.
 8:00 am → 9:00 am → 10:00 am → 11:00 am → 12:00 pm → 1:00 pm → 2:00 pm → 3:00 pm Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr

2What time was it seven hours before 2:00 pm?
:
Solution
2:00 pm is 14 hours after the beginning of the day.
Seven hours (7:00) before 2:00 pm is
14:00 - 7:00 = 7:00

Alternate Explanation:
Since the time you are looking for is in the past, count backwards.
Count the hours.
 2:00 pm → 1:00 pm → 12:00 pm → 11:00 am → 10:00 am → 9:00 am → 8:00 am → 7:00 am Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr

### Complexity=1, Mode=hard

Solve.

1What time was it eleven hours before 3:00 am?
:
Solution
3:00 am to 3:00 pm is exactly 12 hours apart.
1 hour after 3:00 pm is 4:00 pm.
12 hours - 1 hour = 11 hours

Alternate Explanation:
3:00 am is 3 hours after the beginning of the day.
Eleven hours (11:00) before 3:00 am crosses into the previous day, so add 24 hours.
24:00 + 3:00 - 11:00 = 16:00

4:00 pm is 16 hours after the beginning of the day.
16:00 = 4:00 pm

Alternate Explanation:
Since the time you are looking for is in the past, count backwards.
Count the hours.
 3:00 am → 2:00 am → 1:00 am → 12:00 am → 11:00 pm → 10:00 pm → 9:00 pm → 8:00 pm → 7:00 pm → 6:00 pm → 5:00 pm → 4:00 pm Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr 8 hr 9 hr 10 hr 11 hr

2If it is now 9:00 pm, what time will it be in seven hours?
:
Solution
9:00 pm is 21 hours after the beginning of the day.
Seven hours (7:00) after 9:00 pm is
21:00 + 7:00 = 28:00

Since 28:00 > 24:00, the time has passed into the next day so subtract 24:00.
28:00 - 24:00 = 4:00 am

Alternate Explanation:
Count the hours.
 9:00 pm → 10:00 pm → 11:00 pm → 12:00 am → 1:00 am → 2:00 am → 3:00 am → 4:00 am Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr

### Complexity=2, Mode=medium

Solve.

1If it is now 6:30 pm, what time was it twelve and a half hours ago?
:
Solution
6:30 pm to 6:30 am is exactly 12 hours apart.
30 minutes before 6:30 am is 6:00 am.
12 hours + 30 minutes = 12 hours and 30 minutes

Alternate Explanation:
6:30 pm is 18 hours and 30 minutes after the beginning of the day.
Twelve and a half hours (12:30) before 6:30 pm is
18:30 - 12:30 = 6:00

Alternate Explanation:
Since the time you are looking for is in the past, count backwards.
1. Count the hours.
 6:30 pm → 5:30 pm → 4:30 pm → 3:30 pm → 2:30 pm → 1:30 pm → 12:30 pm → 11:30 am → 10:30 am → 9:30 am → 8:30 am → 7:30 am → 6:30 am Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr 8 hr 9 hr 10 hr 11 hr 12 hr
2. Count the minutes.
30 minutes before 6:30 am is 6:00 am.

2How much time is there between 7:00 am and 5:30 pm?
hours minutes
Solution
Since the times cross from am to pm, use noon (12:00pm) to help us count the time.
7:00 am is 5 hours before noon.
5:30 pm is 5 hours and 30 minutes after noon.

 Time difference = Time from 7:00 am to noon + Time from noon to 5:30 pm = 5 hours + 5 hours and 30 minutes = 10 hours and 30 minutes

Alternate Explanation:
1. Count the hours.
 7:00 am → 8:00 am → 9:00 am → 10:00 am → 11:00 am → 12:00 pm → 1:00 pm → 2:00 pm → 3:00 pm → 4:00 pm → 5:00 pm Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr 8 hr 9 hr 10 hr
2. Count the minutes.
From 5:00 pm to 5:30 pm is 30 minutes.

Alternate Explanation:
7:00 am is 7 hours after the beginning of the day.
5:30 pm is 17 hours and 30 minutes after the beginning of the day.

17 hours and 30 minutes - 7 hours = 10 hours and 30 minutes

### Complexity=3, Mode=medium

Solve.

1How much time is there from 6:00 am to 4:15 pm?
hours minutes
Solution
Since the times cross from am to pm, use noon (12:00pm) to help us count the time.
6:00 am is 6 hours before noon.
4:15 pm is 4 hours and 15 minutes after noon.

 Time difference = Time from 6:00 am to noon + Time from noon to 4:15 pm = 6 hours + 4 hours and 15 minutes = 10 hours and 15 minutes

Alternate Explanation:
1. Count the hours.
 6:00 am → 7:00 am → 8:00 am → 9:00 am → 10:00 am → 11:00 am → 12:00 pm → 1:00 pm → 2:00 pm → 3:00 pm → 4:00 pm Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr 8 hr 9 hr 10 hr
2. Count the minutes.
From 4:00 pm to 4:15 pm is 15 minutes.

Alternate Explanation:
6:00 am is 6 hours after the beginning of the day.
4:15 pm is 16 hours and 15 minutes after the beginning of the day.

16 hours and 15 minutes - 6 hours = 10 hours and 15 minutes

2If it is now 7:15 am, what time will it be in seven and a quarter hours?
:
Solution
7:15 am is 7 hours and 15 minutes after the beginning of the day.
Seven and a quarter hours (7:15) after 7:15 am is
7:15 + 7:15 = 14:30

2:30 pm is 14 hours and 30 minutes after the beginning of the day.
14:30 = 2:30 pm

Alternate Explanation:
1. Count the hours.
 7:15 am → 8:15 am → 9:15 am → 10:15 am → 11:15 am → 12:15 pm → 1:15 pm → 2:15 pm Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr
2. Count the minutes.
From 2:15 pm to 2:30 pm is 15 minutes.

### Complexity=4, Mode=medium

Solve.

1What time will it be four hours and 31 minutes after 10:28 am?
:
Solution
10:28 am is 10 hours and 28 minutes after the beginning of the day.
Four hours and 31 minutes (4:31) after 10:28 am is
10:28 + 4:31 = 14:59

2:59 pm is 14 hours and 59 minutes after the beginning of the day.
14:59 = 2:59 pm

Alternate Explanation:
1. Count the hours.
 10:28 am → 11:28 am → 12:28 pm → 1:28 pm → 2:28 pm Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr
2. Count the minutes.
From 2:28 pm to 2:59 pm is 31 minutes.

2How many hours and minutes are there between 11:42 am and 9:22 pm?
hours minutes
Solution
Since the times cross from am to pm, use noon (12:00pm) to help us count the time.
11:42 am is 18 minutes before noon.
9:22 pm is 9 hours and 22 minutes after noon.

 Time difference = Time from 11:42 am to noon + Time from noon to 9:22 pm = 18 minutes + 9 hours and 22 minutes = 9 hours and 40 minutes

Alternate Explanation:
1. Count the hours.
 11:42 am → 12:42 pm → 1:42 pm → 2:42 pm → 3:42 pm → 4:42 pm → 5:42 pm → 6:42 pm → 7:42 pm → 8:42 pm Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr 8 hr 9 hr
2. Count the minutes.
From 8:42 pm to 9:22 pm is 40 minutes.

Alternate Explanation:
11:42 am is 11 hours and 42 minutes after the beginning of the day.
9:22 pm is 21 hours and 22 minutes after the beginning of the day.

21 hours and 22 minutes - 11 hours and 42 minutes = 9 hours and 40 minutes

### Complexity=4, Mode=hard

Solve.

1What time was it eleven hours and 56 minutes before 10:08 am?
:
Solution
10:08 am to 10:08 pm is exactly 12 hours apart.
4 minutes after 10:08 pm is 10:12 pm.
12 hours - 4 minutes = 11 hours and 56 minutes

Alternate Explanation:
10:08 am is 10 hours and 8 minutes after the beginning of the day.
Eleven hours and 56 minutes (11:56) before 10:08 am crosses into the previous day, so add 24 hours.
24:00 + 10:08 - 11:56 = 22:12

10:12 pm is 22 hours and 12 minutes after the beginning of the day.
22:12 = 10:12 pm

Alternate Explanation:
Since the time you are looking for is in the past, count backwards.
1. Count the hours.
 10:08 am → 9:08 am → 8:08 am → 7:08 am → 6:08 am → 5:08 am → 4:08 am → 3:08 am → 2:08 am → 1:08 am → 12:08 am → 11:08 pm Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr 5 hr 6 hr 7 hr 8 hr 9 hr 10 hr 11 hr
2. Count the minutes.
56 minutes before 11:08 pm is 10:12 pm.

2What time will it be four hours and 23 minutes after 10:55 pm?
:
Solution
10:55 pm is 22 hours and 55 minutes after the beginning of the day.
Four hours and 23 minutes (4:23) after 10:55 pm is
22:55 + 4:23 = 27:18

Since 27:18 > 24:00, the time has passed into the next day so subtract 24:00.
27:18 - 24:00 = 3:18 am

Alternate Explanation:
1. Count the hours.
 10:55 pm → 11:55 pm → 12:55 am → 1:55 am → 2:55 am Count: 1 hr 2 hr 3 hr 4 hr
2. Count the minutes.
From 2:55 am to 3:18 am is 23 minutes.